Waarom Insamenspraak?
Beleidsinspraak als grondhouding
Het dorpsplein herinrichten, zinvolle vrijetijdsbesteding voorzien, mobiliteitsplannen uittekenen, iedereen gelijke kansen bieden, … Wat gemeenten doen heeft directe invloed op het leven van mensen. Samen-leven is een complexe uitdaging die inspanningen vraagt. Er is begrip en dialoog nodig tussen lokale politici, inwoners en organisaties. Alleen dan is er kans op glans.
Bij het begin van een nieuwe beleidsperiode is het dus goed om even op pauze te drukken en elkaar recht in de ogen te kijken; om expliciet uit te spreken wat de kwaliteiten van een goede overlegcultuur zijn. Er is nood aan een handelingskader, horen we in verschillende hoeken van de kamer.
"Lokale besturen kunnen proberen onbesproken te blijven, door te werken aan hun integriteit en deontologie."
De grote sprong naar morgen, VVSG (2024)
De Verenigde Verenigingen wil haar schouders zetten onder een kwalitatief participatiebeleid. Want ondanks veel goede wil om betrokkenheid te organiseren, gaat het geregeld mis.
Om valkuilen te vermijden, reikt De Verenigde Verenigen acht basisprincipes aan waaruit wederzijds respect blijkt. Ga binnen je gemeente in gesprek over deze waarden. Laat zien dat het je menens is met duurzame beleidsinspraak. Goede afspraken maken goede vrienden.